Werfgeschiedenis
JACHTWERF VAN RIJNSOEVER Deil BV
“Mooie traditionele schepen voor eigenaars die er jarenlang plezier van hebben”
Jan Kooijman en Simon de Vries startten in 1967 in Deil met de werf Kooijman & de Vries, nadat Jan in 1961 in Zwijndrecht was begonnen met het bouwen van kleine ronde-en platbodemjachten en Siem al allerlei lasklussen in Deil deed. Ted van Rijnsoever begon zijn loopbaan in Deil op 1 april 1975. In 1981 namen Ted en Lydia van Rijnsoever de werf over en veranderde de naam in Jachtwerf van Rijnsoever Deil BV. Zij kochten de voor de werf staande boerderij en verbouwden de kantoren, die er in waren, om tot woonruimten. Zij wonen daar nog steeds met heel veel plezier. 3 Jaar later werden de gebouwen en het terrein ook eigendom.
Veel bekendheid kreeg de werf met het bouwen van grundels van 6,25 m en 6,65 m die vaak met een bouwpakket voor de betimmering werden geleverd. Het was voor velen een betaalbare start van het platbodemvaren. Als opdrachtgever kon je kiezen uit een heel assortiment van typen en modellen. Grundels tot 8,50 m, zeeschouwen, Vollenhovense bollen, Lemmeraken, Vreedenburgh schokkers, Hollandse boten, Staverse jollen, Zeeuwse schouwen en tjalken. Als er een opdracht kwam werden de mallen bij elkaar gezocht en konden zo alle onderdelen voor het te bouwen casco op de staalplaten worden afgetekend en vervolgens geknipt en gebogen. Ook waren er een paar speciale opdrachten. Een rondspant vlet van 9,00 Chicken als bijboot voor het expeditieschip Ice Bird dat op de Zuidpool voer. Door de ronde rompvorm was dit type schip uitstekend geschikt. Deze vlet werd uit het water gedrukt als de zee dicht vroor, i.p.v. in elkaar gedrukt te worden zoals bij een paar eerdere bijboten gebeurd was. Chicken werd volgens de zware eisen van de Germanische Lloyd gebouwd.

Chicken vaart nu als plezierjacht in Israël. Een andere mooie opdracht was het bouwen van een 2e opleidingsschip voor een Deense school in Kopenhagen. Een Lemmeraak van 16 m Sjælsö waar 16 leerlingen op konden slapen. Dit schip werd onder de zware eisen van de Deense Lloyd gebouwd. Sjælsö vaart nu weer in Nederland als plezierjacht. Bij de speciale opdrachten behoorde ook de bouw van de schokker 13,70 m Boreas een ontwerp van André Hoek. Tijdens een proefvaart en wedstrijden werd dit schip uitgebreid gefilmd, deze film werd later op de TV uitgezonden. Boreas komt elke winter weer terug naar Deil om te overwinteren en onderhouden te worden. Wat ook heel byzonder is, dat wij voor 1 familie 8 schepen gebouwd hebben! Je wordt dan bijna familie van elkaar. Voor diverse klanten hebben wij sowieso 2 of 3 schepen gebouwd, elke keer een stapje groter.
Een nieuw type werd helemaal op de spantenvloer uitgestrookt en zo duurde het een hele tijd voordat een casco kon worden opgezet. In de loop der jaren werd enkele malen een dergelijke bouw op foto's vastgelegd en in de Spiegel der Zeilvaart gepubliceerd.
Om efficiënt te kunnen bouwen en de kosten van CE-regelgeving laag te houden, heeft Ted van Rijnsoever het aantal typen en afmetingen teruggebracht tot een 8 m Staverse jol, een 8,60 m Vollenhovense bol, een 10,05 De Boer-aak, een 10,75 m Hoek-aak zowel in vissermanuitvoering als met kajuit en een 11,50 m Hoek-aak. Voor de eigenaars voor wie het zeilen met een rond- of platbodem te zwaar wordt is, samen met Martijn van Schaik, een Rijnbou-vlet van diverse afmetingen ontwikkeld. De bouwwijze van de schepen werd ook sterk gemoderniseerd.
Ted van Rijnsoever hanteerde een ijzeren wet: “Wij bouwen schepen waarmee een normaal gezin onder alle omstandigheden kan varen”. Dan blijkt een lengte van 11,50 m echt maximaal te zijn. De 10,75 m aak is eigenlijk nog geschikter. Zelf vaart hij met de Lemmeraak 10,75 m Fidelia. Met dit schip en andere schepen heeft Ted vele eerste prijzen gewonnen. Ook is hij met zijn vaste bemanning diverse keren Nederlands Kampioen geworden.
Jachtwerf van Rijnsoever heeft een grote klantenkring opgebouwd, die ook heel trouw is. Dat komt mede door het feit dat veel klanten lid zijn van de Schipperskring Kooijman & de Vries. Vanaf 2016 is de naam van Rijnsoever toegevoegd. Er worden zomer-en winterbijeenkomsten en cursusdagen georganiseerd. Ook is er een speciale verzekering.
Het reilen en zeilen van de SKVR wordt beschreven in het fraai verzorgde tijdschrift de Loefbijter. Schippers en/of schippersen met een Kooijman & de Vries en van Rijnsoever schip kunnen donateur worden van de SKVR, zie de Link.
1 Januari 2009 verkochten Ted en Lydia van Rijnsoever de Jachtwerf BV en verhuurden de gebouwen en het terrein aan Rik en Petrie Stevens. Helaas hebben Rik en Petrie in mei 2012 alle bouwactiviteiten moeten staken. In Deil zijn bijna 1000 schepen gebouwd. In de jaren 1975 tot 1980 werkten er 50 mensen op de werf!
De loodsen stonden tot de winter van 2018/2019 vol met schepen. Deze waren bijna allemaal in Deil gebouwd.